Därför måste du fortsätta vakta din länkprofil

Nyckelpersoner på Google har sagt att webbplatser inte längre ska straffas för spammiga inkommande länkar. Detta i samband med uppdateringen Penguin 4.0 som lanserades i september 2016.

Det finns dock flera anledningar att ta dessa uttalanden med en nypa salt – och fortsätta vakta sin länkprofil.

 

Vi reder ut vad som gäller efter den senaste uppdateringen i länkalgoritmen, och förklarar hur du skyddar dig från att straffas i sökresultaten.   

 

Googles kamp mot dåliga länkar

Google älskar länkar. Det är lika sant idag som det var 1998 när sökomotorn lanserades. Trots att värdet från inkommande länkar har minskat en aning så är de fortfarande den mest pålitligt värdeskapande rankingfaktorn för den som vill klättra i sökresultaten.

 

Men att Google hatar dåliga länkar är också sant. I otaliga uppdateringar har sökmotorn nedvärderat och straffat webbplatser med spammiga länkprofiler. Detta för att stoppa försök att manipulera sökresultaten genom att utnyttja Googles kärlek till länkar.

 

Att straffa webbplatser har dock visat sig vara ett tveeggat svärd.

 

De hårda straffen må vara avskräckande. Men samtidigt har det lett till att fulspelande SEO:are kan skada ovetande siteägare med riskfyllda länkstrategier. I vissa fall genom okunskap, då de bygger dåliga länkar utan att förstå konsekvenserna, och i andra fall genom att aktivt förstöra för konkurrerande sidor genom negativ SEO – alltså genom att bygga ett stort antal skadliga länkar till en webbplats för att den ska bli straffad och försvinna ur sökresultaten.

 

Ett annat knepigt problem är att det är otroligt vanligt med spammiga länkar inom vissa regioner och vissa branscher. Alla länder har till exempel inte ett lika välutvecklat och högkvalitativt internet som andra, så ’dåliga länkar’ är ibland de enda länkar som finns att bygga. Och inom vissa branscher, till exempel inom onlinecasino och porr,  så är det så otroligt vanligt med spammiga länkar att man inte riktigt kan straffa dem.

 

Skulle man straffa bort dessa webbplatser så skulle det inte finnas något kvar att visa i sökresultat.

 

Din webbplats = ditt ansvar

 

För att lösa problemet med spammiga länkar och negativ SEO har Google valt att lägga över delar av ansvaret på dig som siteägare.

 

För att du ska kunna skydda sig mot dåliga länkar erbjuder Google en ‘disavow’-funktion via Google Search Console. Den gör det möjligt att skicka in en lista med länkar som man inte vill att den egna webbplatsen ska vara sammankopplad med.

 

Men även denna lösning har sina problem. Bland annat för att den kräver att man håller ständig koll på sin länkprofil för att undvika att bli straffad.

 

Penguin 4.0 – Omvandlar ‘skadlig’ till ‘värdelös’

 

Google’s uppdatering Uppdateringen Penguin 4.0 skulle lösa alla dessa problem i ett svep.

 

En viktig del i uppdateringen gick ut på att dåliga länkar skulle omvandlas till värdelösa istället för skadliga – alltså, de skulle ignoreras istället för att ge ett negativt värde.

 

Detta blir dessutom uppdaterat i realtid, till skillnad från tidigare versioner då Google bara reflekterade ändringar i länkprofilen efter att det gjorts en manuell uppdatering.

 

Denna nyhet gjorde onekligen att SEO:are över hela världen drog en lättnadens suck.

 

Aldrig mer skulle man behöva göra tidsdödande länkprofilanalyser, göra hopplösa försök att nå okontaktbara siteägare eller vänta i månader på att få igenom en disavow-fil en manuell uppdatering. Och allt bara för att få tillbaka – och behålla – de hårt förvärvade positioner i sökresultaten som man redan gjort sig förtjänt av.

 

Det är en smart lösning, och ytterligare ett steg i rätt riktning för att skapa bättre sökresultat för Googles användare. Men tyvärr är vi inte riktigt där än.

 

Fortsätt rensa dåliga länkar från din länkprofil

 

Sedan uppdateringen Penguin 4.0 lanserades har nyckelpersoner från Google gjort ett flertal uttalanden om hur Penguin inte längre kommer att straffa din webbplats på grund av dåliga länkar.

 

De menar också att disavow-funktionen inte längre är nödvändig för att skydda webbplatsen från Penguin.

 

Men trots detta bör du fortsätta hålla koll på din länkprofil.

 

Google inte ändrat sina officiella rekommendationer gällande disavow-funktionen. I efterhand har nyckelpersoner dessutom sagt att disavow kan hjälpa dig med Penguin-relaterade problem.

 

Matt Cutts twitter Penguin 4.0

Gary illyes twitter Penguin 4.0

En annan anledning är att disavow-funktionen kan skydda sig mot manuella aktioner, som alltså inte är en del av Penguin. Filen kan också användas för att hjälpa Google hitta spammiga siter.

 

Undvik att ta Google på orden

 

Om vi ska lämna Google’s officiella rekommendationer för ett ögonblick så finns det fler anledningar inte blint följa Google’s senaste uttalanden.

 

Det finns nämligen tecken på att andra delar av algoritmen fortfarande kan straffa din webbplats dåliga länkar. Därför är det fortfarande viktigt för din rankingpotential att hålla koll på din länkprofil. Och slutligen så är det alltid bäst att ta det säkra före det osäkra. Googles sökmotor fungerar inte lika bra i hela världen. Många gånger tar det lång tid mellan att en uppdatering som genomförs i Google US också fungerar som den tänkt i, till exempel, Google Sverige.

 

Så, fortsätt vakta din länkprofil, fortsätt skicka in disavow-filer och se till att bygga länkar enligt Google’s kvalitetsriktlinjer. Då slipper du oroa dig.

Detta inlägg är 2 år gammalt. Ha gärna det i åtanke när du läser vidare. I en föränderlig värld kan tipset, rekommendationen eller nyheten vara inaktuell.
Tags